ŠKOLA SMYKU NA POLYGONU MOST – 20% sleva s Friendi

Napsal/a: Veronika Petrů a Jana N. Paterová
1. 7. 2020

Těžko na kluzišti, lehko na silnici! Polygon Most je velké hřiště, kde si můžete osvojit cenné dovednosti, které se vám jednou mohou zatraceně hodit! Píšu to schválně takhle, protože vím, že mnohé z vás se školy smyku bojí. Nebojte se, jdetě do toho a užijte si to!

A komu tím pomůžeš, když se budeš bát? V bezpečném prostoru tréninkového polygonu se opravdu není čeho bát, naopak je to bezpečný prostor k vyzkoušení si, co za volantem umíte, a co naopak neumíte… Já jsem měla možnost si vyzkoušet kurz bezpečné jízdy Standard, který jsem absolvovala společně s Janou Neckářovou Paterovou – bloggerkou a hlavně vynálezkyní prvních českých organizérů pro ženy do auta – Friendi.

Těžko na cvicišti, lehko na bojišti!

Ne, že na tom něco je, ale je to velká pravda. Pokud jste se nikdy v krizové situaci neocitly, pokud jste si nikdy nevyzkoušely, jak se vaše auto chová na hranici možností a za hranicí možností, je skoro jisté, že vaše pokusy dostat situaci pod kontrolu budou marné. Chce to trénink, chce to zkušenosti. Čtyři hodiny na kluzišti, instruktor na vysílačce, který vám radí i koriguje vaše řidičské návyky, dvě hodiny teorie i možnost vše osobně konzultovat. Teorii se budu věnovat příště, teď už jdeme jezdit!

Slalom

Správné držení volantu a správné přehmatávání jsou základy, které se učí na prvním stanovišti praktického výcviku školy smyku. Zároveň si člověk vyzkouší svou zručnost ve slalomu, který se z počátku zdá snadný, ale s vyšší rychlostí je pěkně těsný. 

Přetáčivý smyk a překážka

Přetáčivost je typická pro auta s pohonem zadních kol, i když zaskočit může i předokolku. A často zaskočí i jejího řidiče, jelikož přetáčivý smyk není pro většinu řidičů snadné zvládnout. Na polygonu v Mostě mají jako jediní speciální plochu s pohyblivou deskou, která umí perfektně a nečekaně (i když to samozřejmě očekáváte) vyvolat přetáčivý smyk. S postupným zlepšováním vašich dovedností instruktor ještě přidá vodní překážky, kterým se po zvládnutí smyku musíte vyhnout a přitom mít své auto stále pod kontrolou.

Handling

Další ukázka z praktického tréninku na mosteckém polygonu. Tentokrát z části zaměřené na schopnost vést své auto přesně v daném směru, nutnost rychlé reakce a rychlé změny směru jízdy

Aquaplaning

Aquaplaning je výraz pro situaci, kdy vaše pneumatiky nemají kontakt s vozovkou, jedete tak po vrstvě vody a auto je prakticky neovladatelné. Důležité je nebrzdit, nestrhávat volant, nepanikařit! Jediné, co se dá dělat, je počkat, až se kola “chytí” a opět získají kontakt se silnicí. Bez tréninku je však těžké zachovat chladnou hlavu…

Jak správně brzdit?

Je těžké si jen tak představit, o kolik delší může být brzdná dráha, když jedete 60 km/h namísto 50 km/h. O kolik je pak brzdná dráha delší na mokru či ledu a jak se auto chová, když jede jednou stranou po mokré silnici a druhou po zledovatělé ploše? Možná už jste o tom četly nějakou teorii, ale v praxi je to jiné a je perfektní si to vyzkoušet v bezpečném prostoru! 

Vyhýbací manévr

Vyhýbací manévr v krizové situaci taktéž není snadný. ABS situaci výrazně ulehčuje, přesto je nutné dbát určitých zásad, brzdit, zároveň auto namířit do míst, kudy je možné bezpečně projet, či do místa, kde náraz způsobí nejmenší škody vám i ostatním účastníkům provozu. Vždy je nutné si hlavně dobře promyslet, zda je bezpečné a možné vyhnout se do protisměru! Vodní bariéry simulují překážky, mizí a objevují se nečekaně a na různých místech, a vy tak trénujete svůj postřeh i schopnost správně vyhodnotit situaci.

Možnost zapůjčení auta

Nemáte-li nebo nemůžete-li použít pro trénink na škole smyku vlastní auto, můžete si jej zapůjčit stejně jako my. Auta jsou nová, dobře vybavená, většinou jde o Seaty a Kii, my jsme měli Seat Leon. Zapůjčení stojí 850 Kč, více informací najdete na stránkách kurzů bezpečné jízdy autodromu Most.

Ceny kurzů

Na mosteckém autodromu a polygonu mají v nabídce mnoho kurzů. Jejich ceny se pohybují mezi 3000 a 5000 Kč na osobu a můžete si s sebou vzít “neaktivní doprovod”. V nabídce jsou kurzy pro začínající řidiče, pro rodiny, kurzy jízdy za snížené viditelnosti a mnohé další. Více informací najdete zde.

Kurz FOR LADIES

Pokud máte stále pochybnosti a nechce se vám vyrazit “do akce” třeba proto, že se obáváte mužského kolektivu a případně nějakých “dobrých” rad či poznámek, tak mám pro vás důležitou zprávu. V Mostě pořádají i školy smyku “For Ladies”, kde můžete být v čistě dámské společnosti, jen tedy instruktor bude muž. Ale ti jsou tu skvělí a profesionální! Více informací na kurz pro řidiče FOR LADIES. Já se na něj také chystám, abych na vlastní kůži vyzkoušela, jak to všechno probíhá, a mohla vám povědět zkušenosti a dojmy.

ABSOLVOVALY JSTE UŽ NĚKDY ŠKOLU SMYKU? POKUD NE, PŘESVĚDČILA JSEM VÁS, ŽE TO STOJÍ ZA TO? :-)

 

Pokud ne, poslední motivační kapka, teda dvě :-): 

Každý absolvent kurzu si může vytočit na kole štěstí výhru a také dostanete 20% slevu na kurz pokud zadáte kód Friendi20.